Αναρτήθηκε από: makis | Ιουλίου 18, 2009

Προστιμο 9000 ευρω στον Δημο Κρανιδιου για τον βιολογικο

http://stamdamd.blogspot.com/2009/07/9000.html

Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Παρασκευή 17/7/2009

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς ανακοίνωσε την επιβολή νέων προστίμων σε 44 εταιρίες, ύψους 1.758.400 ευρώ, για περιβαλλοντικές παραβάσεις μετά από εισήγηση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
..

Στις πιο πάνω εταιρίες συγκαταλέγεται και ο Δήμος Κρανιδίου του οποίου το πρόστιμο ανέρχεται στο ποσό των 9.000 ευρώ για πλημμελή λειτουργία του βιολογικού σταθμού, στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Συγκεκριμένα:
 

1) Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν. / 24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄138) «Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

2) Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ. 1) Στα ανωτέρω συνη γορούν: – Δεν λειτουργεί η χλωρίωση.- Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις – δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου 10Χ30Χ5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων ( χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών.
…..

3) Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν.

……………………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

Τα σχόλιά μας: 1)Κατ’ αρχήν το θέμα σε ότι αφορά το Δήμο Κρανιδίου, νομίζουμε δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση από τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, αλλά σκέψη και περισυλλογή και ανάληψη των ευθυνών της κάθε πλευράς ανάλογα με τα χρόνια της θητείας της κάθε δημοτικής αρχής από τότε που άρχισε να λειτουργεί ο βιολογικός σταθμός Κρανιδίου.
.

2) Σε ότι αφορά το Βιολογικό σταθμό Ερμιόνης πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος Αν. Λεμπέσης και οι δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους σύμφωνα με τα αναφερόμενα παραπάνω συμβάντα στον Βιολογικό Κρανιδίου. Διότι αφού γνωρίζουν το δρόμο οι επιθεωρητές του ΥΠΕΧΩΔΕ όταν έρθουν και εδώ, ποιός ξέρει για πόσες επί πλέον παραλείψεις και παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας θα βρούνε, πέρα από αυτές που έχουμε καταγγείλει και δημοσιεύσει εμείς κατά καιρούς για τη λειτουργία του βιολογικού Ερμιόνης. Τόσο στον Τύπο όσο και στο blog.
.

3)Σε ότι αφορά τα πρόστιμα μη νομίζετε πως το πληρώνει κανένας Δήμαρχος από τη τσέπη του. Όλοι εμείς οι δημότες τα πληρώνουμε γιατί δεν ελέγχουμε τη δημοτική αρχή εγκαίρως για τις πράξεις της.
…//

Και τέλος, τα αξιολύπητα παπαγαλάκια της κάθε παράταξης που τώρα διαδίδουν άλλα πράγματα, όταν θα έρθει η ώρα που «το καράβι του Δήμου Ερμιόνης θα βουλιάζει, θα τρέχουν να βρουν άλλο καράβι για να επιβιβαστούν, εάν, υπάρχει…» 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

..

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΔΑΜΑΛΙΤΗΣ

Συμπληρωνω   YPEXODE η ανακοινωση

αλλα και http://www.minenv.gr/download/2009/2009-07-13%20pinakas%20paravaseis%20notiou%20ellados.doc  η αιτιολογηση

 

Δήμος Κρανιδίου 

Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων 

Κρανίδι Αργολίδας 

9.000€ 

 

Η μονάδα λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων κατά παράβαση των απαιτουμένων της Υ.Δ. Ε1β.221 της 22 Ιαν./24 Φεβρ. 1965 (ΦΕΚ Β΄ 138) «Περί  διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων»

Διαπιστώθηκε πλημμελής λειτουργία της μονάδας, με συνέπεια τη δημιουργία κινδύνων ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, κατά παράβαση των προβλεπομένων στο Ν. 1650/86 (σχετ.1). Στα ανωτέρω συνηγορούν :

Δε λειτουργεί η χλωρίωση

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις– δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου  10 Χ 30 Χ 5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών

Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν. 

 

Λοιπον τωρα πληρωνουμε εμεις οι δημοτες.Εμμεση φορολογια λεγεται αυτο.

Δεν ηξερε το υπουργειο της αυθαιρεσιας τα προβληματα;

Φυσικα και τα ηξερε! Τα φυλαγε στο συρταρι για περιπτωση αναγκης.Οπως τωρα. Να μαζεψουμε φραγκα.

Εχουν ξαμολυθει οι καθε ειδους φοροεισπραχτορες  σαν ναναι ξενοι κατακτητες σ αυτη τη χωρα.Σαν να μην ξερουν το  μπαχαλο.Οχι βεβαια!

Ποιος θα πληρωσει;

Οι μονοι που δεν φταινε. Οι δημοτες.Αυτοι που ψηφιζουμε (και πληρωνουμε  πολλες χιλιαδες ευρω καθε μηνα σε μισθους ) δημοτικες αρχες για να μας λυσουν τα προβληματα.

Εχει δικιο ο Σταματης. Η ευθυνη ειναι διαχρονικη.

Φυσικα φταιει η σημερινη δημοτικη αρχη πρωτα απο ολα, αλλα φταινε και οι προηγουμενοι. Πρεπει να το αναγνωρισουν.Αλλος περισσοτερο αλλος λιγωτερο ολοι φταινε.

Αυτα για τα οποια θα πληρωσουμε προστιμο (αστειο στ αληθεια σε σχεση με την περιβαλλοντικη ζημια τοσα χρονια ) τα λεμε απο το 1990 και πισω.

Γιατι δεν γινεται τιποτα;

Γιατι οταν ζητησα  εγγραφως περσι πληροφοριες απο την ΔΕΥΑΚ μου απαντησαν «ολα καλα και δεν σου απανταμε που διατιθενται τα νερα απο τον βιολογικο».

Και εδω θα διαφωνησω δημοσια με τον πολυ καλο φιλο Στελιο Σταματακη (που κι αυτος οπως και οι περισσοτεροι στο περιβαλλοντικο και  στο οικολογικο κινημα )υπερασπιζεται το συνθημα Ο ΡΥΠΑΙΝΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.

Τωρα λοιπον που οι δημοτες θα πληρωσουμε το αστειο ποσο των 9 χιλιαδων ευρω, για παραλλειψεις των πολιτικων μας εκπροσώπων καθαρισαμε;

Εξιλεωθηκαμε; Παμε παρα περα;

Δεν λειτουργεί η χλωρίωση 

Τοτε πως το BOD 5 ειναι μεσα στα νομιμα ορια οπως μας διαβεβαιωνει η ΔΕΥΑΚ και οι επιστημονες που διενεργουν τους ελεγχους;

 

 

Δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις– δεξαμενές υποδοχής των βοθρολυμάτων. Υπάρχει χωμάτινη δεξαμενή σε παρακείμενο οικόπεδο διαστάσεων περίπου  10 Χ 30 Χ 5,5 απ’ όπου αντλούνται τα βοθρολύματα και αναμιγνύονται με τα αστικά λύματα στην εγκατάσταση. Ο τρόπος προσωρινής αποθήκευσης των βοθρολυμάτων (χωρίς να έχει γίνει στεγανοποίηση) προκαλεί ρύπανση του εδάφους και ενδεχομένως των υπογείων νερών 

Γιατι δεν εγινε στεγανοποιηση πριν να ξεκινησει η χαβουζα;Δεν εγινε αντιληπτο απο κανενα πως ηταν ενας ανοικτος αποροφητικος βοθρος;Και καλα  εγινε λαθος γιατι δεν διορθωθηκε;

Και παλι ενα χρονο τωρα που γραφω για το θεμα (ενας απλος πολιτης του Δημου Κρανιδιου )σηκωνω φωτογραφιες ,ρωταω με εγγραφα την ΔΕΥΑΚ , κανεις δεν αναρωτηθηκε μηπως και εχω δικιο εγω ο τρελλος του χωριου;

22/1/2008 υπέβαλλα μιά αίτηση πρός την Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Κρανιδίου (ΔΕΥΑΚ )αριθμός πρωτοκ 69.

Σας παρακαλώ να με ενημερώσετε

1.Ποιό ειναι το BOD5 των υγρών του βιολογικού καθαρισμού

2.Που παρέχονται τα νερά που παράγονται

3.Που αποτίθεται η λυματολάσπη.

Στις 22/2/2008 ενα μήνα μετά και τρείς επισκέψεις με ειδοποίησαν να παραλάβω την απάντηση με τον ιδιο αριθμ πρωτοκ.που ειναι αυτή.

Σε συνέχεια της υπ αριθμ 69/22-1-2008 αιτήσεως σας, σας προσκομίζουμε τις αναλύσεις του εξερχομένου προϊόντος του Εργοστασίου Βιολογικού Καθαρισμού και σας ενημερώνουμε οτι η διάθεση των επεξεργασμένων λυμάτων γίνεται σύμφωνα με την υπ αριθμ 1089/19-4-2004 Αποφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών ορων της Γενικής Γραμματέως Περιφερειας Πελοποννήσου ,οπως αυτή τροποποιήθηκε με την  υπ αριθμ 4995/19-12-2005 Απόφαση της Γ.Γραμματέως

υπογραφή ο πρόεδρος Σ.Κακουριώτης

ΔΕΥΑΚ περσι

Αυτά.

Εγώ δεν κατάλαβα που πάει το νερό του βιολογικού καθαρισμού και που η ακατέργαστη λυματολάσπη.

Προφανώς η απαντηση ειναι σύμφωνα με την τάδε απόφαση .Και αναρωτιέμαι ειναι μυστικό τι κάνουμε τα υπόλοιπα απο τα σκατά μας;

Μήπως τα πηγαίνουμε κάπου που δεν πρέπει να το γράψουμε σε ενα έγγραφο γιατι θα υπάρχουν  συνέπειες;

Ακολουθούν δύο σελίδες  με στοιχεία για τις περιόδους 6/10/2006-18/4/2007 και 15/5/2007-15/11/2007.Τα αναδημοσιεύω και ελπίζω να φαίνονται γιατί η φωτοτυπία εχει πρόβλημα.

 

  • ·  Ο Δήμος δεν έχει τηρήσει τις διατάξεις της ΚΥΑ 50910/2727/03 σχετικά με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της εγκατάστασης. Συγκεκριμένα δεν απεστάλησαν στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση της παραγόμενης λάσπης και των διαφόρων ειδών εσχαρισμάτων αν και ζητήθηκαν.

Μην επικαλεστει κανεις αγνοια.

βιολογικος

Τα ερωτηματα αυτα τα θεσαμε οι παραπανω πολιτες ενυπογραφα και αναμεσα τους ο σημερινος Δημαρχος κ Σφυρης καθως και ο κ Λυμπεροπουλος (σημερα δημοτικος συμβουλος)  στις 13/12/1994. Πριν απο δεκαπεντε χρονια δηλαδη στον τοτε Δημαρχο κ Κωστελενο.

Διαβαστε την απαντηση του Δημου Κρανιδιου το 1994 στις ερωτησεις που ετεθηκαν Απαντηση ΔΕΥΑΚ

Και τοτε γιατι ο Δημος  στο παραπανω κειμενο μας  διαβεβαιωσε  εμας τους  ενεργους πολιτες  πως η βαρια τοξικη λυματολασπη μπορει να διατεθει αφοβα σαν οργανικο λιπασμα;

Δεν ειναι κοροιδια και παραπληροφορηση αυτο απο κρατικη υπηρεσία;

Αχ αυτη η λυματολασπη.Εχει μαλιασει η γλωσσα μου. 

Την καινε στα Δισκουρια οτι χειροτερο δηλαδη. 

Και τωρα με την δεματοποιηση τι θα την κανουν;Γιατι επιτελους δεν γινεται κομποστοποιηση της λυματολασπης απο τωρα αφου θα το κανουμε καποτε … 

Δεν το παιζω εξυπνος.

Ολα αυτα ειναι γνωστα εικοσι χρονια τωρα και στην επαρχια μας συζητιωνται πριν ακομα γινει ο βιολογικος.Αν δεν τα ξερουν καποιοι ειναι αδιαφοροι.Ας ρωταγαν.Δεν ειναι κανενα μυστικο απλη λογικη ειναι.

Πραγματικα λυπαμε για αυτη την ιστορία και οπως φαινεται θα συνεχισουμε να λυπουμαστε για πολλα χρονια ακομα και για τον βιολογικο και για την διαχειρηση των απορριμματων

Μια πρώτη ενημέρωση για τους βιολογικούς καθαρισμούς

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το περιοδικό Νέα Οικολογία Απρίλιος 1989

σε μετάφραση άρθρου από το περιοδικό La Recherche νο 195 Ιανουάριος 1988

που έκανε  η Καίτη Οικονόμου.

 

1.Κατ αρχήν δεν υπάρχει καθαρό νερό.

Ο βαθμός ρύπανσης του νερού (η της καθαρότητας του ) μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση που προβλέπεται

2. Για να μετρήσουμε την καταλληλότητα του νερού για τη

προβλεπόμενη χρήση, έχουμε διάφορες μονάδες και μεθόδους μέτρησης.

Υπάρχει η μονάδα BOD 5 που εξετάζει την βιοαποδομήσιμη οργανική ύλη.

Η ΜΕS που εξετάζει την περιεκτικότητα σε αιωρούμενα στερεά,και δίνει την συγκέντρωση σε οργανικά και ανόργανα σωματίδια που μπορούν να κατακρατηθούν με διήθηση μέσα στο εργαστήριο.

Η DCO ( χημική ζήτηση σε οξυγόνο)που λαμβάνεται με τη δράση ενός ισχυρού οξειδωτικού σε όξινο περιβάλλον.

Η COT  η συνολικός οργανικός άνθρακας που λαμβάνεται με τη μέτρηση του διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει κατά την πύρωση ενός μικρού δείγματος ακάθαρτου νερού.

 Τέλος υπάρχουν εξειδικευμένες μετρήσεις όπως των αζωτούχων και φωσφορικών συστατικών,των φαινολών (που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό τα απόβλητα των ελαιοτριβείων)των υδρογονανθράκων,των μετάλλων.

Το πλέον διαδεδομένο τεστ(αν και το πιο χρονοβόρο και πολύπλοκο)είναι το BOD 5.

Το  BOD 5 ειναι η εξέταση της βιοχημικής ζήτησης του νερού σε οξυγόνο.

Επιτρέπει την εκτίμηση της ποσότητας οξυγόνου (σε  mg/l)που πρέπει να διαθέσουμε σε μια φυσική βακτηριολογική καλλιέργεια προκειμένου να καταναλώσει τους οργανικούς ρυπαντές μέσα σε 5 μέρες.

Το πόσιμο νερό πρέπει να έχει BOD 5. μηδενική

Τα αστικά υγρά απόβλητα αντιστοιχούν σε BOD 5 που κυμαίνεται από 150 έως 350 mg/l

(κοιτάξτε τον σχετικό πίνακα).

Τα απόβλητα  ενός μέσης δυναμικότητας ελαιοτριβείου (50 m3 την ημέρα)αντιστοιχούν σε λύματα ενός οικισμού 30.000 κατοίκων(Ελευθεροτυπία 20/11/94)

Η μέθοδος  BOD 5 αναπαριστά σε συνθήκες εργαστηρίου το φαινόμενο φυσικού

αυτοκαθαρισμού του νερού.Πώς γίνεται αυτός ο αυτοκαθαρισμός .

Μέσα στο νερό υπάρχουν ζώντα συστατικά όπως ιοί, βακτήρια, μύκητες,φύκη κλπ.

Ενώ λοιπόν κάποια απ αυτά μπορεί νάνε ζημιογόνα η τοποθέτηση τους σε κατάλληλες

συνθήκες αποτελεί μια ζύμη που πολλαπλασιάζεται  σε βάρος των οργανικών βιοαποδομήσιμων ρύπων.

Η χρήση των μικροοργανισμών αυτών αποτελεί την βάση όλων των σύγχρονων επεξεργασιών βιολογικού καθαρισμού.

Οποιαδήποτε ανατροπή της σχέσης ανάμεσα  στους «καλούς» αερόβιους μικροοργανισμούς και στους «κακούς»αναερόβιους σταματά την ορθή λειτουργίας της μονάδας. Μια σημαντική λοιπόν προϋπόθεση είναι η ανάδευση και τροφοδοσία των λυμάτων με οξυγόνο.

Ας δούμε πώς λειτουργεί στην πράξη μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

1.Πρώτα διοχετεύουμε τα λύματα σε μια δεξαμενή (δεξαμενή πρωτογενούς καθίζησης)όπου κατακρατούνται τα αιωρούμενα συστατικά ,λίπη ,άμμος.

2.Μετά τα διοχετεύουμε σε μια δεύτερη δεξαμενή(δεξαμενή αερισμού)όπου αναπτύσσεται  μια ελεύθερη  βακτηριακή καλλιέργεια και τα αναδεύουμε συνεχώς παρέχοντας οξυγόνο.

Εκεί σχηματίζονται βιολογικές κροκίδες σε αιώρηση που μοιάζουν με λάσπη.

3.Το μείγμα καθαρισμένου νερού και κροκίδων  οδηγείται στη συνέχεια σε μια τρίτη δεξαμενή δευτερογενούς καθίζησης .

Ένα τμήμα της λάσπης  που συλλέγεται με αυτό τον τρόπο επανατροφοδοτεί (σαν μαγιά) την δεξαμενή αερισμού. Το υπόλοιπο απομακρύνεται μαζί με τις άλλες ακαθαρσίες που προκύπτουν από την επεξεργασία και ειδικότερα τα αρχικά αιωρούμενα συστατικά που κατακρατήθηκαν στην πρώτη δεξαμενή.

4.Τέλος απελευθερώνεται το νερό που επεξεργάστηκε η μονάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: